Star Trek

De Nederlandse TV bestond nog uit 2 zenders die pas om 19:00 begonnen. Dan zat in ons drukke huishouden van 6 kinderen iedereen voor de TV en had ik als 6e van de 8 in lijn weinig te vertellen over de zenderkeuze. Op Duitsland 2 (ZDF) was echter ‘s-middags al activiteit en niet alleen “Die sendung mit der maus“. Ook kwam daar met regelmaat “Raumschiff Enterprise” voorbij, wat ik later leerde kennen als “Star Trek, The Original Series“.

Ik heb daar zo ongelooflijk van genoten. Het was geweldig om te kijken naar de avonturen, de vreemde werelden, de buitenaardse volkeren en de techniek van de toekomst. Het meest gefascineerd was ik door Spock. De Vulcans leken, althans voor mij, veel verder als de mensen. Logisch beredeneren, lastige emoties daarbij uitschakelend, en altijd een goed onderbouwde analyse. Wat was het prachtig om een Vulcan te zijn.

Ook de latere series kenden hun (zoals ik er nu tegen aankijk) autisten: Data, Odo, Tuvok, Seven of Nine en T’Pol. Stuk voor stuk vereenzelvigde ik me met hen. Beredeneren, analyseren en de beste oplossing voorstellen; consequent en rechtvaardig. Vaak niet gevolgd door die “domme emotionele mensen”. Ik ergerde me aan het onbegrip van de mensen en hun lacherige reacties. Dikwijls vonden ze mijn helden maar “onhandig in de omgang” of “gebrekkig met emoties”. Walgelijk vond ik dat; dom. Als kind had ik het liefst naar Vulcan verhuist.

Mijn hele leven heb ik Star Trek enorm gewaardeerd. Vooral om de analyses van actuele problematiek. Op een hele bijzondere wijze wist Star Trek heel vaak een maatschappelijk probleem aan te kaarten vanaf de buitenkant waardoor je een heel ander perspectief kreeg. Grote vraagstukken als kapitalisme, vergrijzing, racisme, levensduiding, oorsprong e.v.a. werden behandeld vanuit unieke ooghoeken. Star Trek gaf me vaak houvast in moeilijke tijden.

Achteraf niet vreemd, denk ik, was mijn beste vriend ook een ongelooflijk Star Trek fan. Hij is eveneens, nadat hij volledig vast liep in deze maatschappij met ASS gediagnosticeerd. Star Trek was de serie van de “NERDS“, zoveel was wel bekend. Maar ik voelde me alles behalve een nerd. Ik was een biker, een veteraan, een ondernemer. Nu vraag ik me vaak af: is het toeval of zijn, met mij, veel meer autisten liefhebber van Star Trek?

Weergaven: 21

Dit bericht is geplaatst in Verleden. Bookmark de permalink.