Waarheid

Één simpel woord; ogenschijnlijk voor iedereen duidelijk; begrijpbaar, zo lijkt het. Maar er steekt zoveel achter; het heeft zoveel inhoud; ik begrijp het vaak niet meer, jullie wel?

Zoveel clichés, zoveel “wijsheden”. Iedereen lijkt er een mening over te hebben. Maar mening en waarheid zijn eigenlijk al tegenstrijdig. In mijn ervaring zegt iedereen dat ze het liefst de waarheid horen: “Ben eerlijk tegen me, dat duurt het langst“. Maar is dat zo? Ik heb het gevoel dat de meeste mensen helemaal niet tegen de waarheid kunnen. Liever leugens horen en geloven om vervolgens de andere kant op te kijken; zelfs de andere kant op gaan. In bijna elke setting: familie, werk, vrienden en kennissen, buren. En als de een het waardeert haakt de ander af. Lang niet iedereen zit blijkbaar op de waarheid te wachten. “Een leugentje om bestwil” is een ander veelgebruikt spreekwoord.

Of men vertelt “de waarheid” met andere intenties, een verborgen agenda. Is het dan waarheid? Of is het verhullen van intenties een leugen op zich? Ieder kind hoort van zijn ouders dat ie eerlijk moet zijn; oprecht; niet liegen! Maar vaak wordt vervolgens die eerlijkheid bestraft. Leren we zo niet al op jonge leeftijd te liegen, te verhullen wat er werkelijk gebeurd is? Of liegen tegen je werkgever, bang om ontslagen te worden? De waarheid achterhouden na een aanrijding in het verkeer wordt zelfs door verzekeringen met klem geadviseerd; soms op straffe van sancties. Wat zouden afwikkelingen van schades een stuk eenvoudiger worden als we gewoon eerlijk zijn over onze eigen handelingen.

Er zijn zelfs mensen die het hebben over meerdere waarheden. Dan ben ik het echt kwijt. Truth is in the eye of the beholder is zo’n onbegrijpelijk gezegde. “De waarheid is in het oog van de toeschouwer“. Dit klinkt voor sommigen misschien verstandig maar niets is minder waar. Want als waarheid was wat ieder van ons als waar zag, dan zou er geen waarheid meer zijn. Want waarheid staat in contrast met wat vals is. Maar hoe zou het dat doen als er geen onwaar was, maar alle dingen waar waren? Als dit zo was, kon er geen waar of onwaar zijn; geen onderscheid tussen goed en kwaad, licht en duisternis of goed en kwaad. Er zou daarom niets zijn dat het pad van gerechtigheid duidelijk markeert. Het zou niet nodig zijn voor de predikant om te prediken, noch voor de leraar om te onderwijzen.

Zoo waarlijk helpe mij God almachtig!

Bezoeken: 44

Dit bericht is geplaatst in Verleden met de tags . Bookmark de permalink.